Wipe methode

Er zijn in de wereld meerdere manieren om informatie welke op computers, copiers en mobiele telefoons staat te verwijderen. Veel gebruikers menen dat het voldoende is om bestanden op de computer te wissen en de prullenbak leeg te maken. Anderen denken dat het formatteren van de harde schijf een afdoende oplossing biedt.

Datadestroyer is gespecialiseerd in milieuvriendelijke en betrouwbare data vernietiging door middel van disk wipe.

De Datadestroyer methode

De enige milieuvriendelijke methode om disks ‘leeg’ te maken zonder dat de data op welke wijze dan ook weer te verkrijgen is, is deze  disks te overschrijven (wipen). Alle binaire data  op de harddisk moet overschreven worden met nieuwe data in geavanceerde algoritmen in  combinatie met random informatie. In  tegenstelling tot wat de naam ‘wipen’ doet  vermoeden, wordt de disk dus niet leeggemaakt maar overschreven.
Er zijn meerdere (software)programma’s  beschikbaar om data te wipen. Ook zijn er gratis programma’s op internet te vinden. Maar welk systeem is betrouwbaar en goed genoeg voor uw privacygevoelige informatie? 
De meeste programma’s overschrijven de data naar simpele karakters en leveren geen rapport omtrent de status van het wipen. Ook  overschrijven de meeste programma’s niet de gehele harddisk maar slechts een aantal partities. Voor thuisgebruik zijn er wellicht een aantal aardige alternatieven maar Datadestroyer werkt uitsluitend met die programma’s die volledig veilig zijn en zelfs wereldwijd aan alle wiping standaarden voldoen.
Zelf wissen
Met het deleten van files, leegmaken van prullenbak, recycle BIN, verwijderen van een partitie of zelfs het formatteren van een harddisk wordt de aanwezige data niet overschreven maar verplaatst naar een specifiek bestand in de system directory. Ondanks het feit dat formatteren  beter werkt dan het deleten via Windows is het nog steeds relatief eenvoudig om de data weer zichtbaar te maken. Dus niet veilig.

Demagnetiseren
Met behulp van een sterke elektromagneet de data onbruikbaar maken lijkt effectief, maar in de praktijk blijkt dat de data wel weer zichtbaar te maken is door specifieke onderdelen van de harddisk fysiek te vervangen. Dus niet veilig.

Verbranden / smelten
Deze methodiek wordt o.a. toegepast bij verschillende geheime diensten en is zeer effectief, maar heeft een buitengewoon negatief effect op het milieu, wordt in Nederland niet uitgevoerd en de harddisk is uiteraard nooit meer bruikbaar.

Fysieke vernietiging
Deze methodiek is eveneens zeer effectief wanneer de disks volledig in een shredder verdwijnen, maar heeft als groot nadeel dat de harddisk volledig verloren gaat. Bij fysieke vernietiging  zijn er overigens meerdere onveilige methoden waarbij de harddisk alleen wordt beschadigd. Een niet volledig vernietigde harddisk is door professionals weer te repareren en de data is dan ook weer zichtbaar te maken. Dus in dat geval niet veilig.


 

Onze referenties


Datadestroyer steunt

Datadestroyer-steunt


Procedure


Datadestroyer werkt altijd volgens een vast protocol met betrekking tot het wipen van data.

  1. Inventarisatie;
  2. Offerte en een eventuele inruilprijs;
  3. Afspraak;
  4. Rapport en Certificaat van de gewipete harddisks;